Op pad met een natuurcoach?!

Een gewone dag: opstaan, eten, naar je werk. Snel mail en social media checken. Werken binnen 4 muren. Er moet van alles af. Je baas en collega`s verwachten veel en misschien jijzelf ook. Door betere Arboregels wordt de fysieke belasting steeds minder. Maar de mentale belasting dan? Psychische druk en stress ontwikkelen zich steeds meer als beroepsziekte. Velen hebben hun hoofd vol en zijn altijd druk, druk. Ze zijn gejaagd bezig zonder veel resultaat. Men zou maar wat graag rust en ruimte willen. Die wordt dan gezocht in TV, social media, een lekker glas, of…..?

Kan dat nu niet anders?

Helende natuur

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat contact met de natuur op verschillende niveaus op mensen positief inwerkt. Dementerenden blijken beter te (blijven) functioneren zowel cognitief als sociaal, als ze regelmatig bezoek krijgen van een zorghond of -konijn. Het contact en strelen activeert bepaalde hersengebieden. Eigenaren van huisdieren voelen zich gezonder en gelukkiger. Mensen met depressieve of psychische klachten knappen op door een buitenwandeling.

IMG_9689

Ja, dat kan anders!

Geef jezelf meer rust en ruimte in je hoofd en leven. Voorkom stress of een beginnende burn-out. Ga vaker natuur in!

Vanaf mijn jeugd kom ik veel in de natuur. Wandelen of fietsen op zondag. Reeën kijken in het Wierdenseveld. Zwervend over de heide, kleine bospaadjes. Bermbloemen plukken voor of met oma. Fietsend naar school of de sportclub zag ik seizoenen veranderen: zomerzon, wind en herfstregen, sneeuw en winterkou, de eerste lentebloesems. Ik vond het heel gewoon en het was er altijd.

Ik merkte hoe belangrijk de natuur voor mij is en zocht hem (onbewust) steeds vaker op. In vakanties, bij de scouting, wandelen met de hond. Tijdens mijn drukke baan als zorgmanager gaf het me een rustpunt en kon ik op adem komen. En nu pas ik het als trainer en coach binnen mijn bedrijf toe.

Vanuit mijn liefde voor de natuur was het een logische stap om de natuur in mijn coaching en training te gebruiken. Natuur raakt mensen: een vogel die fluit, een konijn huppelt voorbij; of een eigenwijze graspol die zich door het asfalt boort: ze geven je een glimlach. Mij in elk geval wel.

Natuurcoaching

Sommige mensen zoeken zelf de natuur al op. Het kost weinig geld en moeite om in je lunch of koffiepauze eens naar buiten te lopen, een frisse neus te halen. In het weekend het bos in of lekker uitwaaien aan het strand. Ze komen zo tot rust en ontspanning.

Maar natuurcoaching biedt je meer. Ik help je om zaken via de natuur anders te beleven. Je blik te verleggen. Door gericht oefeningen te doen en vragen te stellen over wat je ziet of opvalt. Waar geniet je van? Is de natuur lelijk, irritant, spannend, onverwacht, mooi? Zo ziet de een in de herfst een vallend blad als een verlies van het oude leven, de baan. Een ander als afwerpen van je overbodige ballast en kans op een nieuw begin. De winter was voor een deelnemer bedreigend omdat er niets gebeurt (aan de buitenkant). Maar door verdere verkenning bleek het ook de periode om tot rust te komen en energie te verzamelen voor een nieuwe stap. Zo maakt iedereen steeds een eigen proces door op basis van de eigen situatie en beleving.

2014-11-24 13.59.51

Soms kun je door de stilte en ontspanning in de natuur voelen wat er echt speelt in je leven. Er hoeft even helemaal niks. Er komt wat komt. Komt er niks, dan is het ook goed. Dan ervaar je wind, zon en regen op je wangen. Door letterlijk naar buiten te gaan en te zijn! Ik laat je met afstand kijken naar je eigen leven. Door zaken vanuit een ander oogpunt te zien en beleven, kom je sneller tot nieuwe inzichten NATUURLIJK!! Het woord zelf zegt het al.

Door al dat rennen en vliegen, alle beeldschermen en prikkels verliezen we soms het contact met onszelf en onze eigen natuur. Natuurcoaching is erop gericht om je eigen, natuurlijke wijsheid weer (terug) te vinden en aan te spreken. Je in je natuurlijke kracht te zetten. Dat geeft rust en nieuwe energie.

Natuurvolken gingen van oudsher al de natuur, bossen of bergen in, om een speciaal teken of medicijn te vinden. De natuur hielp bij het zoeken naar hun innerlijke wijsheid. Ook nu heeft de natuur antwoorden voor jou, houdt ze je een spiegel voor. Wat wil jij? Wil je een verandering in je leven, oud gedrag loslaten, nieuwe inspiratie vinden, of….

Meer weten wat natuurcoaching voor jou of je organisatie kan betekenen?

coaching2014-10-27 09.52.13

Ga je mee op pad? Als coach houd ik je graag eens de natuurspiegel voor!

Lees hier verder wat `t Lab nog meer doet.

Goede chemie!

Lia van Loo

Plaats een reactie