Drie perspectieven binnen organisaties: 2 Draken bestrijden?

Ben je manager of leidinggevende van een team of een teamlid die meer wil weten over hoe een organisatie of je team beter samenwerkt?

Help een draak !!

Die draak zag ik in Barcelona. Daar bewonderde ik een huis, gebouwd door Gaudi. Dit Casa Batllo heeft geen enkele hoek, alles is golvend als de zee.De voorgevel van mozaïek lijkt op schubben van een reptiel. De zuilen op de poten en het golvende mozaïeken dak, de ruggengraat van een enorme draak. De balkons zijn als een vleermuis. Anderen zien in zo`n balkon Venetiaanse maskers. Iedereen heeft zo zijn eigen beleving van het gebouw. Als echte natuurliefhebber, zie ik vooral veel natuurvormen terug.Wat zie jij ? Vleermuis of masker?

Wat zie jij ?
Vleermuis of masker of……?

Wat heeft dat nu met teams te maken?

In teams werken mensen allen vanuit hun eigen referentiekader. En dat botst wel eens als er een besluit moet worden genomen. Het is een masker! Nee het is een vleermuis! Nee, het is een … En zo bekvechten ze de vergadertijd vol. De rest zit er gefrustreerd bij, of wordt gedwongen om een kant te kiezen. Afdelingen staan zo ook wel tegenover elkaar. Zo ontstaan draken van discussies. Die draken bevechten is erg vermoeiend voor iedereen en ook weinig zinvol.

Jouw manier van kijken en denken heeft grote invloed op jouw werkgedrag. Van hoe jij je werk organiseert tot hoe je communiceert. Doordat je anders kijkt en denkt, benader je uitdagingen en gebeurtenissen op een heel andere manier. Wanneer je met iemand moet samenwerken, kan er dus frictie ontstaan, simpelweg omdat je situaties anders inschat en benadert. Er zijn gewoon meerdere visies op een situatie….

Kan het anders?

Veelal heeft jouw eigen beleving van een standpunt vooral te maken met je opvoeding, ervaring en voorkeur.        Ik zie als natuurliefhebber veel natuurvormen in Casa Battlo. Mijn vriend, de architect, bewondert de architectuur. Dit heeft te maken met de manier waarop we beiden geleerd hebben te kijken. En….. ze zijn beiden waar! Het is in een discussie ook niet altijd of … of…. , maar veel vaker én… én…  Als je nog nooit een Venetiaans masker hebt gezien, kun je dat ook niet herkennen, laat staan waarderen. Dat moet je leren ontdekken en herkennen.

Dat geldt ook binnen organisaties en teams. Je kunt een ander niet overtuigen van jouw beleving of standpunt. Wel iemand overschreeuwen, of als leidinggevende jouw visie afdwingen. Geen echt constructieve samenwerking binnen je team….

Wat kun jij doen?

Het begint met het bewust zijn van jouw eigen en andermans referentiekader. Welke kennis en ervaring heb jij opgedaan? Welke waarheid (lees waarde) heeft de gekozen oplossing voor jou? En weet je die waarde ook van die ander? Wat maakt dat je collega vasthoudt aan zijn standpunt. Vraag het eens! En vooral: luister er eens naar, stel je open! Misschien zit er voor jou ook iets moois en waardevols in die andere zienswijze. Misschien kom je tot de conclusie dat de oplossing niet zo zwart / wit ligt en kun je zaken samen bijstellen.

Zit je als toehoorder bij zo`n draak van discussie, vraag dan beiden eens echt naar elkaar te luisteren. Daardoor leer je zelf ook anders naar een probleem of oplossing te kijken. Dat geeft vaak meer begrip wederzijds voor elkaars standpunten en leidt tot een beter gewogen besluit. Iedereen profiteert!.

Dan geniet je samen van een draak op het dak op een art nouveau gebouw. Geniet van de draak!

Samen waarde delen en genieten

Deze blog is de 2e uit een serie van 3 over perspectieven in organisaties. De volgende gaat over het perspectief van vertrouwen.

Ik ben benieuwd waar jij tegenaan loopt? Wat zijn jouw succesverhalen? Ik waardeer het als je dit deelt door een kort commentaar. Of reageer via de social media.

Meer weten over wat ik doe? Lees hier verder.

Goede chemie!

Lia van Loo

Plaats een reactie