Wanneer gooi jij iets in de groep?

Beste lezer, en (toekomstig?) volger,

Mijn eerste stappen op het blogpad gooi ik in de groep op het web. Verhalen van medebloggers maakten me nieuwsgierig. Dan is er maar één ding te doen: lef hebben! Gewoon zelf beginnen. En zie: mijn eerste blog!

Eerst maar even een korte introductie. Ik ben Lia van Loo, 47 jaar.  Ik houd wel van onbekende paden. Geen idee wat ik daar tegenkom en dat maakt het spannend. Ik weet inmiddels ook dat ik er altijd weer van leer. Een geruststellende ervaring die ik meeneem op dit pad.

Het centrale thema van mijn blog is groepsprocessen en hoe mensen met elkaar communiceren. In het dagelijks leven, en vooral binnen organisaties en teams. Want dat voedt mijn passie: teams en groepen mensen beter laten samenwerken. Aandacht voor de mensen die het moeten doen en hun communicatie onderling. Daarom “gooi” ik zaken in de groep. Om te zien wat er zich ontwikkelt en wat we ervan leren.

Waarom teams en groepen?

Hoe is mijn passie ontstaan? Ik ben vanaf mijn jeugd actief in sport- en scoutingteams. Ik zag goede (en minder goede) trainers en coaches. Mijn interesse in mensen en hoe ze met elkaar omgaan, leidde tot mijn studie groepswerk. Hoe begeleidt je groepen, kinderen of volwassenen? In de jeugdhulpverlening was ik groepsleider en een aantal jaar leidinggevende. Als manager ontdekte ik dat bepaalde patronen zich herhalen in groepen.

Soms gaat samenwerking vanzelf en dan is er (ineens) gedoe op de werkvloer. In de zorg, in een fabriek, een winkel, op kantoor. Iedereen kent wel teams of organisaties waar collega`s moeizaam communiceren, elkaar niet meer begrijpen. De sfeer is niet goed en samenwerken gaat niet (meer) vanzelf. Zoals een projectteam dat het niet eens wordt over de uitvoering. Een team dat na een reorganisatie met minder mensen verder moet. Teams waarin niemand wat over heeft voor elkaar. Hoe kan dat nu? Welke processen spelen daar een rol? Daar heb ik me in verdiept, want dat kan anders! Die kennis deel ik graag met jou!

Mijn Visie:

Mijn doel is communicatie in teams krachtig te houden en te verbeteren. Ik noem dit ‘Chemie tussen mensen versterken’.

Daarom heb ik mijn bedrijf  `t Lab, chemie tussen mensen’  opgericht.

Die chemie tussen mensen is te sturen. Het gaat er om op het juiste moment bepaalde stappen te nemen. Stap 1 is samen met een team onderzoeken waar men last van heeft. Dat betekent werken aan vertrouwen om zaken in de groep te (leren) gooien. Open zijn en lef hebben. Het onbekende pad in te slaan met elkaar. Leren van wat er niet goed is gegaan. Want iedereen wil graag met plezier en zonder stress naar zijn werk gaan.

Wat kun jij er mee?

Allemaal leuk en aardig, maar wat kun jij hier nu mee? Meer dan je denkt! Allereerst wil ik jou door deze blog bewust maken van ‘gedoe’ dat er op de werkvloer speelt. Misschien speel je zelf onbewust een rol, zit je in zo`n team dat de chemie kwijt is. Wat doe jij om jouw team(s) beter te laten functioneren? Vanuit mijn expertise wil ik jouw sparringpartner zijn bij teamprocessen, communicatie en groepsdynamica.

Ik ben benieuwd waar jij tegenaan loopt? Wat jouw succesverhalen zijn? Ik waardeer het als je dit deelt door een kort commentaar op mijn eerste blog. Of reageer via de social media.

Bij voorbaat hartelijk dank!

Meer weten over wat ik doe? Lees hier verder.

Goede chemie!

Lia van Loo