Ontspannen wandelen.
Deze week had ik een sessie natuurcoaching en werd door de klant gewezen op de modder en nattigheid in het bos. Zo was het toch niet leuk? Dat geploeter was hij nu wel zat. Hij wilde ontspannen wandelen. Op mijn vraag waarom hij dat dan niet deed, keek hij mij verbaasd aan. In deze situatie? Dan moest toch eerst de zon schijnen, de vogels zingen en de boel in bloei staan.
Tja, het was die dag koud, regenachtig en de vorst was net uit de grond. Maar er was genoeg te zien en te genieten. Op mijn vraag of hij dat wilde zien en ervaren, zijn we toen verder aan de slag gegaan. Het werd een mooie ontdekkingstocht! Deze leidinggevende had vaak stress en gedoe op zijn werk. Ook daar was het ploeteren. Maar wat kon de natuur hem vandaag leren? Dat heeft veel te maken met hoe je kijkt. Heb JIJ wel eens zo`n periode vol gedoe?
Tegen je zin?
Heb jij het ook zo druk? Ervaar je veel stress? Ben jij niet meer effectief als leidinggevende? Heb je geen energie meer voor leuke privézaken?
Veel leidinggevenden ervaren dit dagelijks en lijden hier flink onder. Ze lopen achter de feiten aan en hebben niet meer de regie. Ze komen vermoeid thuis en hebben hun doelen niet bereikt. Dit gaat steeds meer knagen. Door dat al gedoe zag mijn klant alleen geploeter en modder en dat bepaalde zijn blik.
Druk zijn en stress kun je kiezen!
Het klinkt misschien heel raar, maar belangrijk is dat je beseft dat jij zo’n situatie zelf laat ontstaan. Echt niemand om je heen is de oorzaak van jouw stress of druktegevoel. Dat klinkt hard en is soms lastig te accepteren. Maar lees eens verder, voor je afhaakt. Ik hoor het vaker “Als mijn organisatie nu eens niet zo veel eisen stelt, mijn team geen zieken heeft, mijn cijfers beter zijn, etc.” Wat er dan onbewust gebeurt, is het volgende:
We leggen de schuld van onze problemen bij anderen neer. Je plaatst je daarmee in een afhankelijke situatie. Diep van binnen weet je namelijk wel dat je zelf de oorzaak bent van dit stressgevoel. Stel de organisatie geeft je een extra klus. Eigenlijk heb je geen tijd en toch zeg je JA. Met gevolg dat jij stress en drukte ervaart. En dan is natuurlijk de directie of in dit geval de omgeving je boosdoener. Of bij ziekte binnen het team, je kunt dan wel dezelfde doelen stellen, maar hoe reëel is dat? Accepteren dat iets anders moet als jij bedacht hebt, daar kun je ook ontspannen mee omgaan.
Au, dat doet zeer
Voor veel leidinggevenden is het ontdekken van dit alles erg confronterend. Ze moeten dan verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen handelen en gevoel. Ze kunnen zich niet meer verschuilen achter het idee dat de ander de schuld is van drukte of stress. Maar dit kan echter nooit door een ander komen. Jij laat zelf toe dat jij dingen doet die je niet wilt. Jij hebt altijd de keuze om te bepalen wat je reactie is op een situatie of iemand om je heen. Helaas zijn veel mensen dit gevoel van vrijheid kwijtgeraakt, waardoor ze niet langer de baas zijn over hun eigen gevoel en gedrag.
Van regen wordt je niet depressief, maar alleen nat
Iedereen heeft zo`n 60.000 gedachtes per dag, veelal onbewust, maar het wordt wel in je hersens opgeslagen en verwerkt. Als je elke dag naar je werk fietst of loopt, zie je dan alle gebouwen, de natuur, voel je de wind en zon op je gezicht? Geniet je ervan of heb je last van de regen? Dat is jouw keuze! In de morgen als het regent, kun je mopperen, een paraplu pakken, of met je kind in de regen gaan spelen. Van regen zelf wordt je niet depressief, maar alleen maar nat (als je die paraplu niet meeneemt).
Jouw overtuiging zorgt dus voor het gevoel. Wanneer je stress en drukte ervaart, liggen daar belemmerende overtuigingen onder. In het genoemde voorbeeld van een extra taak doen, kunnen volgende overtuigingen meespelen: Ik kan geen nee zeggen; ik raak mijn baan kwijt; ze vinden me anders niet aardig/ geen goed leider, enzovoort. Hierdoor doe jij dingen waar je eigenlijk niet achter staat. En daardoor ontstaat jouw stressgevoel.
De natuur als spiegel
De kunst is dus achterhalen welke belemmerende overtuigingen je hebt. Door letterlijk naar buiten te gaan en oefeningen doen, leer je weer bewust te worden van je gevoel. Datgene waar je normaal zo aan voorbij loopt en niet meer ziet, wordt weer zichtbaar. Je ontdekt: wat wil ik nu wel! Je gebruikt je intuïtie om contact te maken met je verlangens, met wie jij wilt zijn of wat je wilt ervaren in je werk. Dan kun je daarna zoeken naar helpende overtuigingen. Zoals: ik ben rustig, ik heb de regie over wat mijn team doet, ik zeg nee als ik dat nodig vind, ik ben onafhankelijk in mijn keuzes van wat anderen vinden.
Mijn klant ontdekte knoppen in bomen en planten, wachtend op het voorjaar, zelfs bloeiende katjes. Bloemen, verstopt in de bladeren. We zijn samen gaan kijken naar wat in zijn werk in de knop stond of zelfs al in bloei. Door daar op te focussen in plaats van op de zaken die niet liepen, werden hij en zijn team een stuk meer gemotiveerd en lukte het uit de nattigheid en het geploeter te komen. Door anders kijken en denken, ervaar jezelf een goed gevoel. En is dat niet wat je juist wilt? Nou, ga dat dan doen! Je hebt keuze je te laten leiden door je angst of verlangen. Het is aan jou!
5 tips om natuurlijk te leiden, zonder stress
- Hoe meer jij zegt ‘ik heb het zo druk’ of ‘ik heb stress’, zijn dat overtuigingen die zorgen voor een gespannen gevoel. Ze houden je vast in een negatief patroon. Stop hier mee!
- Bedenk dat jouw denken de drukte creëert. Een ander is nooit de oorzaak van jouw stress. Jij laat het, onbewust, toe. Het is aan jou om een andere keuze te maken.
- Onderzoek welke overtuigingen de oorzaak zijn van je stress of drukte. Schrijf op welke het meest belemmeren. Ontdek waar je (onbewust) bang voor bent. Wat hoop je nu te vermijden?
- Accepteer deze angst. Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Maar angst wil je eigenlijk helpen. Wel heeft die angst nu ook gezorgd dat je in een ongezond denkpatroon vastzit. Bedank je angst voor de bescherming, omarm hem en zoek een helpende overtuiging. (ps. angst wegdrukken werkt niet: het zijn net kurken: ze zijn zo weer boven)
- Ga eens de natuur in en ervaar de rust en stilte daar. Zoek een aangename plek en benoem je verlangens. Stel jezelf de vragen: Hoe wil ik werken? Volgens welke waarden wil ik leven? Welke gevoelens vind ik belangrijk? Schrijf ze op. En voel ze!! Maak er geen rationele trucjes van. Je verlangens moeten waar zijn voor jou. Verlangens worden zo sterker dan je angsten, waardoor stress voorgoed uit je leven verdwijnt.
Succes!