Drie perspectieven binnen organisaties: 3 Ander licht, ander perspectief!

Ben je manager of leidinggevende van een team of teamlid dat meer wil weten over hoe een organisatie of je team beter samenwerkt?

Ooit van de Casa Batllo gehoord? Het is een Spaans huis, ontworpen door de architect Gaudi.
Zo’n 100 jaar geleden een vooruitstrevende man. Hij ontwierp op een hele andere manier dan men gewend was. En de resultaten zijn nog steeds te zien.
Hij experimenteerde volop met het interieur: deuren, kozijnvormen, en ramen.
Gaudi had iets met licht en glas, kleuren, vormen en effecten.
2014-02-07 10.21.40   Geniaal!

Een bepaald rozet dat in de ene ruimte blauw leek, bleek in de kamer erachter rood te zijn. Wel even het totaal andere uiterste in het kleurenperspectief! Hoe hij dat technisch heeft gedaan, geen idee. Maar het was schitterend om te ontdekken. Het geeft me het derde perspectief, dat van de lichtinval.

Wat heeft dat nu met teams te maken?
In elk team zitten de hardlopers, de denkers en de drammers. Vul maar in waar jij rode vlekken van krijgt….
Waarom doen ze nu niet gewoon mee met de rest? “Moet hij/ zij weer moeilijk doen…? Jan zal wel weer tegen zijn”. Het oordeel ligt vaak al klaar.

Teams hebben soms de neiging om andersdenkenden buiten spel te zetten. “We moeten het allemaal eens zijn!” Maar ben je dan effectief? Teams zijn soms zo overtuigd van eigen gelijk dat men niet meer open staat voor andere visies. Die opgelegde solidariteit is een vorm van groepsdenken.

Ik zie hierdoor medewerkers gedesillusioneerd stoppen met hun tegengeluid. Ze doen hun werk nog, maar zijn hun motivatie om nog mee te denken kwijtgeraakt. Anderen gaan weg. Zo heb ik veel goede mensen hun organisatie zien verlaten en hun kwaliteiten bij de concurrent inzetten. Dat is toch zonde?
Anderen gaan hun boodschap intern steeds luider verkondigen en worden door het team als vervelend ervaren. Maar zijn zij dat?

Kan het anders?
Mijn eerste vraag is altijd wat maakt dat deze mensen dit doen. Mensen doen nooit zomaar iets. Ze willen iets bereiken met hun acties. Misschien denkt die ”drammer” de organisatie te behoeden voor een kostbare fout. Misschien is die denker die het besluit volgens het team ophoudt, de enige die ziet dat het anders moet. Hoe vaak hoor je niet dat de klokkenluider, die eerst niet serieus werd genomen, later geprezen wordt. Maar vraag niet wat hij heeft moeten doorstaan!
Wanneer er nooit een heroverweging over een besluit plaatsvindt, wanneer niemand zich afvraagt of dit echt het beste is, kan er sprake zijn van groepsdenken.

2014-02-07 10.20.352014-02-07 10.19.49

Zelfde rozet, ander perspectief!

Wat kun jij daarmee?
Net als het glasrozet hierboven is er altijd een andere lichtinval mogelijk. Met een andere kleur als resultaat.
Komt groepsdenken in jouw team voor? Zoekt jouw team niet het beste idee, maar het idee dat het snelst voor consensus zorgt. Iedereen vindt toch dat…, niet waar.
Zo maak je een waardevol tegengeluid, waardeloos.
Of…
Bezie eens met een ander licht het tegengeluid. Wees zelf kritisch op snelle groepsbesluiten.
Ik moest letterlijk van de ene naar een andere kamer door een deur om het kleurverschil zelf te ervaren.

Misschien moet je jouw oor op een andere plek in de organisatie leggen, eens koffie te drinken met de drammer. Of leg je zelf geen zelfcensuur op. Heb lef. Doe een stap, verschuif je perspectief en ontdek de andere kleur.

Succes!

Deze blog is de laatste uit een serie van 3 over perspectieven in organisaties.
Ik ben benieuwd waar jij tegenaan loopt? Wat zijn jouw succesverhalen? Ik waardeer het als je dit deelt door een kort commentaar. Of reageer via social media.

Meer weten over wat ik doe? Lees hier verder.

Goede chemie!

Lia van Loo

Plaats een reactie