Drie perspectieven binnen organisaties. Durf jij geschiedenis te schrijven?

Ben je manager of leidinggevende van een team of een teamlid dat meer wil weten over hoe een organisatie of team beter functioneert?

Daarvoor wil ik je meenemen naar Barcelona. Een schitterende stad die al een tijdje op het verlanglijstje van mij en mijn vriend Robert stond. In het voorjaar maakte ik eindelijk kennis met de stad en de prachtige bouwwerken van Gaudi. Vooral Casa Batlló sprak mij erg aan. Een gebouw dat Gaudi in 1904 ontwierp voor de textielfamilie Batlló. Een bijzonder gebouw van buiten en van binnen. En dat voor mij symbool werd voor drie perspectieven binnen organisaties die ik graag met je deel. In deze blog de eerste: het perspectief van de geschiedenis.

nieuwe kleuren en  vormennieuwe kleuren en vormen

Gaudi deed het gewoon
Gaudi was iemand die zijn tijd ver vooruit was. Bij zijn diploma-uitreiking in 1878 zei zijn directeur Rogent: Ik heb een dwaas of een genie laten slagen. Het werd een groot genie, dat weten wij nu.
Soms weet je pas achteraf of iets slaagt. Je moet het eerst anders doen en het lef hebben om anders te zijn. Gaudi deed het met nieuwe vormen, ander gebruik van materialen, zijn kleuren en mozaïeken. En daar genieten nu jaarlijks miljoenen mensen van. En de kassa rinkelt er elke dag!

Wat heeft dat met teams te maken?
Ik zie dat veranderingen en ideeën soms belachelijk, te duur of niet realistisch worden genoemd. Vaak opmerkingen van mensen die het bekende vast willen houden. Waarom veranderen?
Maar organisaties ontwikkelen en veranderen in de tijd, net als mensen zelf.
Eigenlijk zijn veel nieuwe ideeën prima werkbaar. Alleen zo ontstaan er nieuwe dingen waar anderen 100 jaar later nog naar komen kijken. (Alleen zo schrijf je geschiedenis.)

Hoe doe je dat?
Lef hebben
Iedereen heeft lef, jij ook!
Denk eens na waar je nu staat en hoe je daar kwam. Je hebt nieuwe mensen ontmoet, bent andere fasen in je leven of werk in gegaan. Wat maakte dat je dat deed?
Neem die ervaring mee naar het nu en probeer iets (kleins) te veranderen. Zeg eens een keer nee als je het ergens niet mee eens bent. Probeer een nieuwe weg in te slaan en kijk waar je die brengt als team.
Je ziet dat bijvoorbeeld tegenwoordig een groepsap wordt gebruikt voor een snel teamoverleg. Of dat mensen thuis werken. Welke ideeën heb jij? En als een nieuw idee geopperd wordt, kijk eens naar de mogelijkheden, probeer het eens uit!
Tijd nemen
Door steeds op dezelfde manier bezig te zijn en blijven, is je tijd op voor vernieuwende zaken. Lees eens een boek of artikel voor nieuwe ideeën. Praat met anderen wat er beter kan. Even stil staan als team bij waar je mee bezig bent, geeft inzicht. Is dit wat we willen? Is dit nog goed voor onze organisatie en klanten? Maak daarvoor regelmatig tijd in jouw agenda.
Moeite doen
Ja, je zult moeite moeten doen. Het zal niet altijd vanzelf gaan.
Gaudi bouwde 4 jaar lang aan dit huis. Maar Gaudi deed het niet alleen. Hij maakte een plan en haalde er goede bouwvakkers bij. Welke moeite neem jij? Bij wie vraag jij versterking?
En als het eens tegenzit, wil je leren van wat er niet lukt?

Je moet niet veranderen om te blijven doen, wat je altijd al deed.
Maar je verandert juist om andere, verrassende en winstgevende mogelijkheden te creëren. Voor jezelf en voor je team.

De geschiedenis zal leren of jij de juiste weg hebt gekozen. Succes!!!

2014-02-07 13.07.37

Deze blog is de 1e uit een serie van 3 over perspectieven in organisaties. De volgende gaat over het perspectief van je referentiekader.

Ik ben benieuwd waar jij tegenaan loopt? Wat zijn jouw succesverhalen? Ik waardeer het als je dit deelt door een kort commentaar. Of reageer via de social media.

Meer weten over wat ik doe? Lees hier verder.

Goede chemie!

Lia van Loo

Plaats een reactie